Ben jij onze nieuwe Wordpress / Front-end developer?
Kom werken in aan uitdagende projecten in een ervaren team!

Meer info

Help! Mijn bedrijf draait op (stok)oude software

Geregeld komen we het bij bedrijven tegen: klanten waarvan de medewerkers soms al vele jaren met oude software werken. Dat kan variëren van oude bedrijfsapplicaties draaiend op 10 jaar oude PHP-versies, tot hoogbejaarde DOS-applicaties van 20 jaar oud. Maar welke stappen moet je nu ondernemen als je hiervan af wilt?

Afbeelding Help! Mijn bedrijf draait op (stok)oude software

Wij vinden het vaak mooi om te zien hoe ingeburgerd bepaalde applicaties in bedrijven zijn. Het is vaak al genoeg om 2 minuutjes over de schouder van een vaste medewerker mee te kijken: je staat versteld hoe razendsnel iemand door zo’n interne bedrijfsapplicatie heen navigeert. Dat geeft dan ook meteen aan hoe gehecht medewerkers zijn aan hun eigen software. En dat je die niet zomaar even vervangt.

Waarom vervangen als iets goed werkt?

De meeste ondernemers zijn vaak wel doordrongen van het feit dat je niet door kunt blijven gaan met oude software. Maar toch hoor je een enkele keer nog ondernemers die er anders tegenaan kijken: waarom zouden we software gaan vervangen als iets nog enigszins werkt? Zolang het blijft werken is er toch niks aan de hand?

Op het eerste gezicht kan dat inderdaad zo lijken, maar dan zie je wat verborgen risico’s over het hoofd.

  • Oude software is niet veilig omdat ze vaak al jaren geen beveiligingsupdates ontvangen. De gevolgen daarvan zien wij in de dagelijkse praktijk bij: we komen webapplicatie tegen vol met kwetsbaarheden, draaiend op verouderde PHP-versies, zwaar verouderde Windows applicaties, databases die nagenoeg onbeveiligd op netwerkschijven staan, etc.
  • Oude software kan het opeens “zomaar” begeven. We hebben daar recent nog voorbeelden van meegemaakt van een oude applicatie (gemaakt met Visual Basic) die na een Windows update van de ene op de andere dag niet meer draaide op computers van medewerkers (ook niet de compatibiliteitsmodus).

Overstappen naar standaardsoftware dan maar?

Als ondernemers eenmaal zijn doordrongen van de noodzaak van afscheid nemen van oude software, is een veelgehoorde reactie: dan moeten we maar overstappen naar standaardsoftware. Want waarom zouden wij maatwerksoftware moeten hebben terwijl duizenden andere bedrijven blijkbaar wel met standaard software uit de voeten kunnen? Moeten wij ons dan maar niet aanpassen naar de software in plaats van andersom?

Op zich een begrijpelijke reactie. Vaak gaat men dan op zoek naar een geschikt CRM-systeem. En niet zelden valt het toch vaak tegen! Standaardsoftware is vaak minder flexibel dan men denkt. Ieder bedrijf is nu eenmaal anders en heeft zijn eigen eigenschappen. Daarnaast verkijkt men zich op de kosten. We hebben daar eerder een blog over geschreven, dat maatwerk op den duur vaak voordeliger is dan een standaardoplossing (vaak ook SaaS genoemd).

Vooropgesteld: er zijn taken waar je prima met standaardsoftware uit de voeten kunt. Bijvoorbeeld voor de administratietaken kun je prima uit de voeten met een standaard administratiepakket. Maar voor je bedrijfskritieke systemen of je CRM-oplossing is dat voor veel bedrijven vaak anders. We hebben recent nog meegemaakt dat een klant naar vergelijking van diverse CRM-pakketten de overstap maakte van een oud intern maatwerk-systeem naar een standaardoplossing en zelfs alle data al had overgezet en was overgestapt. Maar deze klant kwam er toch van terug en vroeg ons om een oplossing omdat het standaardpakket totaal niet kon voldoen aan de specifieke wensen van deze klant.

Nabouwen van oude software neemt een grote angst van veel ondernemers weg dat de overstap naar nieuwe software fout gaat, waardoor belangrijke bedrijfsprocessen niet door kunnen gaan

Daarom: oude software slim nabouwen

Wij zijn ervan overtuigd dat voor veel ondernemers de oplossing is: de oude software nabouwen. Soms letterlijk, scherm voor scherm. Soms inclusief de onhebbelijkheden en eigenaardigheden van een oude applicatie. Het grote voordeel is: het is voor medewerkers zeer laagdrempelig om de overstap te maken. En je weet dat de applicatie zal werken zoals die al jaren doet. En dat neemt een grote angst van ondernemers weg dat de overstap naar nieuwe software mislukt waardoor belangrijke bedrijfsprocessen niet kunnen doorgaan!

Is de oude software eenmaal nagebouwd, dan heb je een basis waarop je vele jaren verder kunt. Dan heb je een veilige basis die helemaal voldoet aan de eisen van de huidige tijd. En vervolgens kun je alsnog verbeteringen doorvoeren in een applicatie. Er gaat dan een wereld open van mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld koppelingen naar andere applicaties.

Voorbeeld van een oude applicatie die wij nabouwden.
Beweeg de slider heen en weer (de getoonde data is overigens dummy data) 

Nieuwe applicatie Oude applicatie

Wij zijn al jaren overtuigd van het nabouwen van oude software. We hebben inmiddels klanten waarmee we al vele jaren naar beider tevredenheid samenwerken! Meer weten over nabouwen van oude software? Neem contact op!